SEO, resurser
"Sökord är färskvara"
7 januari, 2022 av
SEO, resurser
Jakob Krabbe (Vertel employee)


Jag började intressera mig för sökord i slutet av 90-talet och sökmotorn som alla kunde stava till då stavades AltaVista.

På den tiden kunde man lista sökorden i långa rader och på så sätt komma högt i sökresultatet för att sökordet fanns på många platser på sidan.

Folk fyllde sidor med sökord och det var väldigt analogt och väldigt spartanskt! AltaVista visste inte hur man skulle tjäna pengar på sökord... så man tjänade inga pengar på sökord.

Det gick över när vi klev in i 2000-talet och när jag arbetade på reklambyrån i Vadstena så köpte vi sökord på AltaVista. När man sökte på ett visst ord kom länken upp på sökresultatet. Innovativt där och då, men vardag idag.

Google tänkte ett steg längre, att man inte bara ska mäta antalet sökord utan även antalet inlänkar. En länk från DN.se väger tyngre än en länk från personlig blogg på Blogger.com.

Resten är historia!

Det är samma Internet som idag, men före många av de tjänster vi idag tar för givet. Youtube, Facebook, Instagram, LinkedIn och BankID fanns inte på kartan och givetvis inte heller relaterade tjänster.

En stor fördel med forumen är deras naturliga och prydliga arkiverande upplägg. Tidigare konversationer är något som Facebook har mycket svårt att hantera på ett användarvänligt sätt.

https://www.seo-forum.se/ Jag trodde detta forumet var avstängt men inlägg är postade relativt nyligen.

https://www.wn.se/forum/ Webmasters network. Även det på svenska och med i stort sätt samma användare som seo-forum ovan.Möjligen aningen mer teknikorienterat.

https://forums.digitalpoint.com/  Det finns givetvis många engelska forum för engelska är ett så stort språk. USA, Asien, Indien, Australien. Jag har dock endast använt mig av detta forumet då det är mer än heltäckande.